www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS FILMALAP MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány
Keresés

HÍREK

2009.01.28.

TÓTH ERZSÉBET TOM HANKS-RŐL, MEDIAWAVE-RÓL, FILMALAPRÓL


"Az, hogy Tom Hanks dicsérjen meg minket, megfizethetetlen reklám, mert ott volt az a szakma, aki majd filmezni fog, ráadásul ezt az eseményt a világon közel ötvenmillió ember nézte. Ezért is szurkolok a Mediawave-nek és Győr városának a nemzeti filmgyártáshoz való kapcsolódásért. A film hírvivő, ki kell ezt használni."

 

Kisalföld Napilap, Szieszta melléklet, szerző: Fábián György Forrás: www.kisalfold.hu

 

Bármilyen furcsa, akad ember, akinek munkaköri kötelessége, hogy világsztárokkal találkozzon. Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára Los Angelesben a Golden Globe-díjátadón járt, és Tom Hankstől kezdve Clint Eastwoodig sok mindenkivel találkozott, beszélgetett. Hazánk filmgyártását képviselte, próbált kedvet csinálni a filmeseknek, nálunk forgassanak.


– Alig akartam hinni a szememnek, amikor a Golden Globe-díjátadóról szóló televíziós híradásban megláttam. Nem is akármilyen társaságban, Tom Hanks oldalán. Hogyan kerül ki a világünnepségre egy magyar, ráadásként győri filmes szakember?

 

– Munkaköri kötelességből – mondja nevetve a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára, majd hozzáteszi, természetesen magánemberként is nagyon jól érezte magát: – Már 2005-ben is ott voltam a Golden Globe-díjátadón, hiszen Magyarországot, az itteni stúdiókapacitásokat az ilyen eseményeken lehet igazán jól eladni. Tavaly elmaradt a gála a forgatókönyvírók sztrájkja miatt, így idén mindenki ki volt rá éhezve, a szakmának hiányzott a fantasztikus kavalkád, a sajtónak, hogy legyen miről írni. Ráadásul ez volt a 66. ilyen esemény, érezhető volt, mindenki szeretné, ha jól sikerülne, és ez így is történt! Delegációnk a Magyar Film Bizottságot is képviselte. Ennek a szervezetnek az a dolga, minél több filmgyártást hozzon hazánkba.


– A bizottságnak a tengerentúli munkatársa vagy megbízottja Návai Anikó újságíró is?

 

– Ő a Los Angeles-i képviselőnk. Nagyon befolyásos újságíró Amerikában, amit az is jól mutat, hogy bent van azon nyolcvankettő között, akiknek a szavazata eldönti, kik kapják a díjakat. Szeretik a stúdiók, szeretik a sztárok, mert közvetlen, jól kérdező kommunikátor. Egyébként azért olyan fontosak, akik a díjról döntenek, mert szemben az Oscarral, ahol ötezren szavazhatnak, és ettől átláthatatlanná válik minden, itt pontosan tudják, kinek köszönhető az, ha nyer egy film vagy éppen elbukik.


– Szóval ez a díjátadó azért is fontos, hogy munkát szerezzenek a magyar filmiparnak. Gondolom, idén Tom Hanksnél nevesebb szóvivője ennek az ügynek nem akadt.

 

Tom Hanks nem csupán az egyik legfelkapottabb színész, de a legbefolyásosabb producer, az életmű Globe-ot kapó Spielberg egyik legjobb barátja is. Hát ezért kiáltottunk fel örömünkben az asztalunknál, amikor a John Adams-sorozatért járó díjat átvéve megköszönte Budapestnek, a magyaroknak a minisorozat forgatásához nyújtott lehetőséget.


– Pedig nem indult minden túl jól a John Adams forgatásán. Hanks mint producer akár mérges is lehetett volna.

 

– De nem volt, sőt! Jó, az Adams díszlete leégett, pont mikor a forgatásra iderepült volna, de utána újra felépült, és a stáb attól kezdve csak dicsérte Magyarországot Hanksnek. A film egyébként négy jelölést kapott és mindegyikben nyert. Azt hittük, azután, hogy így megdicsért egy világsztár minket, újabb öröm nem jöhet. De akkor szólították ki a főszereplőt, Paul Giamattit. És ő mit mond? Köszönöm, Magyarország! Kész volt mindenki, kelet-európai országot ennyit még soha nem emlegettek ezen a díjátadón.

 

Návai Anikó, Tom Hanks, Tóth Erzsébet, Normann Gábor


– Gondolom, ezek után illően megköszönték a művészeknek, hogy bennünket népszerűsítenek a filmgyártók körében.

 

– Mivel a Beverly Hiltonban a gála után sok helyszínen partit adnak a különböző stúdiók, volt rá lehetőségem. A John Adams az HBO filmje, így az ő, egyébként talán legnagyobb partijukra mentünk el. Návai Anikó, aki ismeri, megszólította Tomot, hogy itt van a magyar filmszervezet egyik vezetője, beszélne-e vele? „Ó, hogyne, azonnal" – válaszolta rendkívül kedvesen. „Gyertek csak gyertek" – integetett felénk. És máris ott álltunk körülötte. Akkor tudtam meg, igaz, személyesen nem járt nálunk, de csak jót hallott a magyarokról a stábjától. Neki is elmondtam, mint minden tárgyalópartnerünknek, hogy hazánkban, megvívva csatánkat az EU-val, sikerült a filmkészítőknek húszszázalékos adózási kedvezményt kivívnunk. A költségek is fontosak, nem csupán a jó környezet!


– Milyen ember közelről Hanks?

 

– Közvetlen, helyes, barátságos. De ezen a rendezvényen a legtöbb sztár ilyen. Mert ez nem a rajongók hadáról szól, hanem a szakmáról. Együtt dohányozhatsz, beszélgethetsz Colin Farellel, vagy éppen egyszerre mentek el a mellékhelyiségbe Penélope Cruz-zal. Sting például megállított bennünket mint magyarokat és azt mondta, kedveli Budapestet, csodás város, ott mindig jól érezte magát.


– Barrymore-nak magyar születésű az anyukája.

 

– Magyarul is szólított meg minket: „Á a madzsarok már megint!" – vele is jót beszélgettünk, akárcsak Leonardo DiCaprióval. Őt már régóta szeretné elérni egy győri rendező, Kocsis Tibor. Ökológiai témájú filmjéhez, az Eldorádóhoz szeretné a sztárt meghívni narrátornak.


– Elsőre ez elég vad ötlet!

 

– De mégsem az, mert Caprió, miután leszólítottam a kavalkádban meghallgatott minket, majd azt mondta, szívesen megnézi a mozit, aztán válaszol. Kérte, keressük fel az ügynökét. Nem kellett messze mennünk, ott volt az édesanyja a partin, ugyanis ő az, aki Leonardo ügyeit intézi.


– Szóval mindenki meg- és leszólítható volt?

 

– Ez a varázsa a Golden Globe-nak, ezért fontos, hogy ott legyen a magyar filmipar képviselője. Nekem nyilván nagyon nagy élmény, hogy ha csak néhány percet is, de beszélhetek világsztárokkal, volt akinek még a ruháját is segítettem megigazíttani, mert kicsit szűkre szabatta. Vagy hogy életem egyik bálványával Clint Eastwoddal megismerkedhettem, mikor gratuláltam neki. Azt azonban látni kell, az ilyen eseményekből a hazai filmgyártás profitálhat a legtöbbet. Az, hogy Tom Hanks dicsérjen meg minket, megfizethetetlen reklám, mert ott volt az a szakma, aki majd filmezni fog, ráadásul ezt az eseményt a világon közel ötvenmillió ember nézte. A film, a filmipar, a filmgyártás nem csupán szórakoztatás, komoly üzlet és kulturális lehetőség. Egy országnak, egy városnak is csáberőt jelenthet, ha jó filmesei, jó stúdiói, jó archívumai vannak. Ezért is szurkolok a Mediawave-nek és Győr városának a nemzeti filmgyártáshoz való kapcsolódásért. A film hírvivő, ki kell ezt használni.

Ossza meg ismerőseivel:


|
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése: